Heat stress effects on crop performance and tools for tolerance breeding
Abiotic stress is one of the most common causes of crop deficit and loss and hence an important area of study. Moreover, concerns regarding global climate change over past decades mean the study of different abiotic stresses appears to be essential if its effects are to be mitigated. The current rev...
Autores principales: | , |
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Formato: | Artículo |
Lenguaje: | Inglés |
Publicado: |
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
2013
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Materias: | |
Acceso en línea: | http://bdigital.uncu.edu.ar/6131 |
_version_ | 1782341365982560256 |
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author | Peverelli, M. Cecilia Rogers, W. John |
author_facet | Peverelli, M. Cecilia Rogers, W. John |
author_sort | Peverelli, M. Cecilia |
collection | Repositorio |
description | Abiotic stress is one of the most common causes of crop deficit and loss and hence an important area of study. Moreover, concerns regarding global climate change over past decades mean the study of different abiotic stresses appears to be essential if its effects are to be mitigated.
The current review covers the effects of heat stress on crop performance, the response crops make when subjected to this stress and the development of tools designed to breed for stress tolerant crops. Distinct levels of the problem are considered, from the morphological/anatomical, through the physiological and to the biochemical/molecular. The study of heat shock proteins (HSPs), quantitative
trait loci (QTLs) identification and the relationship between metabolomics (OMICS) and heat stress are given special consideration. |
format | Artículo |
id | uncu-6131 |
institution | Biblioteca Digital - UNCUYO |
language | Inglés |
publishDate | 2013 |
publisher | Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
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spelling | uncu-61312014-10-30T17:13:26Z Heat stress effects on crop performance and tools for tolerance breeding Efectos de estrés por calor sobre la performance de los cultivos y herramientas para el mejoramiento genético de tolerancia Peverelli, M. Cecilia Rogers, W. John Estrés térmico Proteínas de choque térmico Peroxidación lipídica Loci de rasgos cuantitativos Heat stress Heat shock proteins Lipid peroxidation Quantitative trait loci Metabolómica Metabolomics Antioxidant enzymes Abiotic stress is one of the most common causes of crop deficit and loss and hence an important area of study. Moreover, concerns regarding global climate change over past decades mean the study of different abiotic stresses appears to be essential if its effects are to be mitigated. The current review covers the effects of heat stress on crop performance, the response crops make when subjected to this stress and the development of tools designed to breed for stress tolerant crops. Distinct levels of the problem are considered, from the morphological/anatomical, through the physiological and to the biochemical/molecular. The study of heat shock proteins (HSPs), quantitative trait loci (QTLs) identification and the relationship between metabolomics (OMICS) and heat stress are given special consideration. Considerando el estrés abiótico como una de las causas más comunes de déficit y las pérdidas de las cosechas resulta muy importante investigar a fondo esta temática. Por otra parte, teniendo en cuenta que los cambios climáticos globales son uno de los problemas que se enfrentan en las últimas décadas, el estudio de los diferentes tipos de estrés abiótico es esencial. La presente revisión se refiere a los efectos del estrés por calor sobre la performance de los cultivos, la respuesta generada por ellos sujetos a este estrés y el desarrollo de herramientas diseñadas para el mejoramiento genético de cultivos tolerantes al mismo. Se consideran distintos niveles de la problemática, desde lo morfológico/anatómico, a través de lo fisiológico y a lo bioquímico/molecular. Se presta especial consideración al estudio de las proteínas de choque térmico (HSPs), a la identificación de los loci de caracteres cuantitativos (QTLs) y a la relación entre la metabolómica (OMICS) y el estrés térmico. Fil: Peverelli, M. Cecilia. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía Fil: Rogers, W. John. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 78 Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias Vol. 45, no. 2 Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 45, no. 2 2013-12-02 eng Inglés http://bdigital.uncu.edu.ar/6005 info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ article info:ar-repo/semantics/artículo info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias http://bdigital.uncu.edu.ar/6131 |
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