Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza

The present work is a Bibliographie review of alcohols wine contents, specially about those known as superiors. Has been used the KONAORWSKY and PENNIMAN analisys method, using for the lectures a KLETT SUMMERSON type fotocolorimeter and the type solutions concentration values obtained marked in a gr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Vega, Roberto, Morales, Regino Juan de Dios, Ofria, Humberto
Formato: Artículo
Lenguaje:Español
Publicado: Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 1964
Materias:
Acceso en línea:http://bdigital.uncu.edu.ar/18190
_version_ 1782343993386860544
author Vega, Roberto
Morales, Regino Juan de Dios
Ofria, Humberto
author_facet Vega, Roberto
Morales, Regino Juan de Dios
Ofria, Humberto
author_sort Vega, Roberto
collection Repositorio
description The present work is a Bibliographie review of alcohols wine contents, specially about those known as superiors. Has been used the KONAORWSKY and PENNIMAN analisys method, using for the lectures a KLETT SUMMERSON type fotocolorimeter and the type solutions concentration values obtained marked in a graphic proposing then a y : a.x type ecuation. In this way are determinated the superior alcohols expressed in mg. per cent of differents kinds of wines observed (whites, reds, pinks, and ele ar wines) and expressed as isobutyl and isoanyl alcohols and their relationship per cent of absolut ethylic alcohol. Has been stablisher the maximum, minimus and average contents for each type of wine and in general for wines of differents kinds ands sources.
format Artículo
id uncu-18190
institution Biblioteca Digital - UNCUYO
language Español
publishDate 1964
publisher Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
record_format ojs
spelling uncu-181902022-11-30T09:34:21Z Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza Vega, Roberto Morales, Regino Juan de Dios Ofria, Humberto Alcoholes Vinos Mendoza (Argentina : provincia) Colorimetría Técnicas analíticas Alcoholes superiores Alcoholes en vinos The present work is a Bibliographie review of alcohols wine contents, specially about those known as superiors. Has been used the KONAORWSKY and PENNIMAN analisys method, using for the lectures a KLETT SUMMERSON type fotocolorimeter and the type solutions concentration values obtained marked in a graphic proposing then a y : a.x type ecuation. In this way are determinated the superior alcohols expressed in mg. per cent of differents kinds of wines observed (whites, reds, pinks, and ele ar wines) and expressed as isobutyl and isoanyl alcohols and their relationship per cent of absolut ethylic alcohol. Has been stablisher the maximum, minimus and average contents for each type of wine and in general for wines of differents kinds ands sources. En el presente trabajo se realiza una revisión bibliográfica del contenido de alcoholes en vinos y especialmente de los denominados alcoholes superiores. Se adopta como método de análisis el de KONAORWSKY y PENNIMAN (A) utilizándose para las lecturas un fotocolorímetro KLETT SUMMERSON, cuyos valores de concentración de las soluciones tipos, se llevan a un gráfico, proponiéndose luego una ecuación del tipo Y= a. x. Se determinan en los distintos tipos de vinos analizados ( blancos, rosados, claretes y tintos) los alcoholes superiores en mgr de vino expresados en alcoholes isoamílico e isobutílico y su relación por ciento de alcohol etílico absoluto. Se establecen los contenidos mínimo, máximos y medios tipo en general para vinos de distintas variedades y procedencia. Fil: Vega, Roberto. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias Fil: Morales, Regino Juan de Dios. Universidad Nacional de Cuyo Fil: Ofria, Humberto. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 78 Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias Vol. 11, no. 1-2 Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 11, no. 1-2 1964-02-03 spa Español http://bdigital.uncu.edu.ar/18120 info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ article info:ar-repo/semantics/artículo info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias http://bdigital.uncu.edu.ar/18190
spellingShingle Alcoholes
Vinos
Mendoza (Argentina : provincia)
Colorimetría
Técnicas analíticas
Alcoholes superiores
Alcoholes en vinos
Vega, Roberto
Morales, Regino Juan de Dios
Ofria, Humberto
Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
title Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
title_full Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
title_fullStr Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
title_full_unstemmed Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
title_short Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
title_sort estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de mendoza
topic Alcoholes
Vinos
Mendoza (Argentina : provincia)
Colorimetría
Técnicas analíticas
Alcoholes superiores
Alcoholes en vinos
url http://bdigital.uncu.edu.ar/18190