(In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil

Based on a food and nutrition security approach, this paper analyzes the characteristics of food production and availability in Latin America and the Caribbean. It also examines the intrinsic public policies and, even thought it specifically focuses on Brazil, it attempts to reach conclusions that a...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Archanjo, Maria de Fátima; Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social-Occidente, Guadalajara, Jalisco,México., Cardoso , Jõao Luiz, , Elaine Borghi
Lenguaje:Inglés
Publicado: 2014
Acceso en línea:http://repositorio.ciesas.edu.mx//handle/123456789/198
http://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/handle/CLACSO/85190
_version_ 1782339221849112576
author Archanjo, Maria de Fátima; Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social-Occidente, Guadalajara, Jalisco,México.
Cardoso , Jõao Luiz
, Elaine Borghi
author_facet Archanjo, Maria de Fátima; Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social-Occidente, Guadalajara, Jalisco,México.
Cardoso , Jõao Luiz
, Elaine Borghi
author_sort Archanjo, Maria de Fátima; Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social-Occidente, Guadalajara, Jalisco,México.
collection Repositorio
description Based on a food and nutrition security approach, this paper analyzes the characteristics of food production and availability in Latin America and the Caribbean. It also examines the intrinsic public policies and, even thought it specifically focuses on Brazil, it attempts to reach conclusions that apply to the whole of Latin America in order to guide actions that strengthen the human right to adequate nutrition. FAO’s Data for the period 1999-2001 shows disparities, which include a vulnerable dependence on international trade, that hinder the viability of agro-alimentary patterns compatible with an adequate nutrition and the concept of sustainable development.
id clacso-CLACSO85190
institution CLACSO, Repositorio Digital
language Inglés
publishDate 2014
record_format greenstone
spelling clacso-CLACSO851902022-03-22T16:31:12Z (In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil Archanjo, Maria de Fátima; Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social-Occidente, Guadalajara, Jalisco,México. Cardoso , Jõao Luiz , Elaine Borghi Based on a food and nutrition security approach, this paper analyzes the characteristics of food production and availability in Latin America and the Caribbean. It also examines the intrinsic public policies and, even thought it specifically focuses on Brazil, it attempts to reach conclusions that apply to the whole of Latin America in order to guide actions that strengthen the human right to adequate nutrition. FAO’s Data for the period 1999-2001 shows disparities, which include a vulnerable dependence on international trade, that hinder the viability of agro-alimentary patterns compatible with an adequate nutrition and the concept of sustainable development. 2014-07-15T06:27:44Z 2014-07-15T06:27:44Z 2014-07-14 2014-07-15T06:27:45Z 2022-03-22T16:31:12Z 2022-03-22T16:31:12Z http://repositorio.ciesas.edu.mx//handle/123456789/198 http://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/handle/CLACSO/85190 en
spellingShingle Archanjo, Maria de Fátima; Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social-Occidente, Guadalajara, Jalisco,México.
Cardoso , Jõao Luiz
, Elaine Borghi
(In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil
title (In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil
title_full (In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil
title_fullStr (In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil
title_full_unstemmed (In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil
title_short (In)seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la FAO y las políticas públicas en Brasil
title_sort (in)seguridad alimentaria en américa latina y el caribe. discusión sobre los datos de producción y disponibilidad de alimentos de la fao y las políticas públicas en brasil
url http://repositorio.ciesas.edu.mx//handle/123456789/198
http://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/handle/CLACSO/85190