Transformaciones en la organización del trabajo en el cultivo del olivar. El caso de Andalucí­a

The globalization process and the liberalization of the economic activity have had a noticeable incidence in the social and economic reality of Andalusia, which is a region in the south of Spain . This research studies the most important transformations in the work market based on the results obtain...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor principal: García Brenes, M. David
Formato: info:eu-repo/semantics/article
Lenguaje:Español
Publicado: Centro de Historia Argentina y Americana 2007
Acceso en línea:https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v07n14a04
http://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/handle/CLACSO/26421
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author García Brenes, M. David
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description The globalization process and the liberalization of the economic activity have had a noticeable incidence in the social and economic reality of Andalusia, which is a region in the south of Spain . This research studies the most important transformations in the work market based on the results obtained with semi structured interviews to agriculture labourers of four towns representatives of the olive industry of Andalusia . The study points out how the process of reestructuration that this cultivates has followed had made that the olive industry lose a good portion of its social character and a growth of temporary labour. Through it is studied the secondary place that have the women work and how a significant number of labourers have been substituted by immigrants who accept the new conditions of work.
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institution CLACSO, Repositorio Digital
language Español
publishDate 2007
publisher Centro de Historia Argentina y Americana
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spelling clacso-CLACSO264212022-03-16T17:59:13Z Transformaciones en la organización del trabajo en el cultivo del olivar. El caso de Andalucí­a García Brenes, M. David The globalization process and the liberalization of the economic activity have had a noticeable incidence in the social and economic reality of Andalusia, which is a region in the south of Spain . This research studies the most important transformations in the work market based on the results obtained with semi structured interviews to agriculture labourers of four towns representatives of the olive industry of Andalusia . The study points out how the process of reestructuration that this cultivates has followed had made that the olive industry lose a good portion of its social character and a growth of temporary labour. Through it is studied the secondary place that have the women work and how a significant number of labourers have been substituted by immigrants who accept the new conditions of work. Los procesos de globalización y liberalización de la actividad económica han tenido una notable incidencia en la realidad social y económica de Andalucí­a, que es una región del sur de España. Esta investigación estudia las transformaciones más importantes en el mercado de trabajo en base a los resultados obtenidos con entrevistas semiestructuradas a agricultores de cuatro pueblos representativos del olivar en Andalucí­a. El estudio señala cómo los procesos reestructuración que ha seguido este cultivo, han supuesto que el olivar pierda buena parte de su carácter social, y que aumente el trabajo temporal. Se estudia, además, el papel secundario que tiene el trabajo de la mujer y cómo un importante número de trabajadores han sido sustituidos por inmigrantes, que aceptan las nuevas condiciones de trabajo. Por último, se presentan las conclusiones más importantes de la investigación. 2007-09-02 2022-03-16T17:59:13Z 2022-03-16T17:59:13Z info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v07n14a04 http://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/handle/CLACSO/26421 spa https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v07n14a04/1103 https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v07n14a04/1104 application/pdf text/html Centro de Historia Argentina y Americana Mundo Agrario; Vol. 7 No. 14 (2007) Mundo Agrario; Vol. 7 Núm. 14 (2007) Mundo Agrario; Vol. 7 N.º 14 (2007) 1515-5994
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